Aan de slag met mijn loopbaan: moet ik dit nu doen?
Je hebt het niet meer naar je zin op je werk, je werk kost je meer energie dan het je oplevert, je wilt wat anders maar hebt geen idee wat bij je past, je loopt het risico boventallig te worden door een reorganisatie. Allemaal redenen om aan de slag te gaan met je loopbaan. Maar wat doe jij en hoe pak je het aan? De vraag 'moet ik dit nu doen?' helpt je om hier antwoord op te vinden.
Een praktisch hulpmiddel
Ik wil je graag eerst even meenemen naar de volgende situatie, je kent het vast wel: je bent druk, er ligt veel werk dat je moet doen en je mailbox is overvol. Tot overmaat van ramp komt je leidinggevende bij je staan met het verzoek een spoedklus te doen waarbij jouw hulp nodig is. Je schiet in de stress en weet even niet waar je als eerste mee moet beginnen. Wat ga je doen en hoe pak je het aan?
Een eenvoudige manier die je kan helpen om in zo'n situatie je prioriteiten te bepalen is de vraag: ‘moet ik dit nu doen?’ Het werkt als volgt: stel jezelf meerdere keren deze vraag, en leg daarbij steeds de klemtoon op een ander woord. (Uiteraard geef je daarna antwoord op de vraag).
- MOET ik dit nu doen? Vraag jezelf af: ben ik verplicht om deze klus, dit dossier, deze taak, deze opdracht te doen, of heb ik een keuze? Mag ik weigeren of mag ik ook ‘nee’ zeggen?
- moet IK dit nu doen? Moet deze taak echt door mij gedaan worden of zou ik dit ook door iemand anders kunnen laten doen? Kan ik deze taak misschien delegeren?
- moet ik DIT nu doen? Is dit de klus/taak/vraag/dossier waar ik mijn tijd en energie aan ga besteden, of investeer ik mijn tijd en aandacht aan iets dat meer prioriteit heeft?
- moet ik dit NU doen? Moet dit nú gebeuren, of kan het nog even wachten? Is er misschien iets dat nu belangrijker is?
- moet ik dit nu DOEN? Is het belangrijk dat het gedaan wordt of kun je het ook 'laten'? Zijn er misschien nog andere opties waarmee je hetzelfde kunt bereiken?
Als je antwoord op één van deze vragen ‘nee’ is, dan is het blijkbaar niet iets waar jij op dit moment mee aan de slag hoeft. Je kunt het dan beter delegeren, negeren of inplannen voor een later moment zodat je je tijd en energie ergens anders aan kunt besteden.
Je kunt dit ook toepassen op je loopbaanvraag...
Want ook als het gaat om je werk en je loopbaan kun je vragen hebben, of in een situatie zitten, waarin je niet meer weet wat je moet doen en hoe je het aan moet pakken. Je merkt bijvoorbeeld dat je vast loopt in je werk of dat je het niet meer naar je zin hebt. Je twijfelt of je functie nog wel bij je past. Er komt weer een reorganisatie aan en je weet niet zeker of je deze keer nog zult 'overleven'. Je wilt graag wat anders, maar hebt geen idee wat goed bij je past.
Wat ga je doen en hoe pak je het aan?
Natuurlijk kun je je gevoel en de situatie negeren en gewoon verder gaan met waar je mee bezig bent. Je hoopt dat het vanzelf verandert en beter wordt. Of je denkt: 'ik zit mijn tijd wel uit hier' of 'ik heb geen idee wat ik nog meer kan behalve dit werk'. Misschien duw je je onrust gewoon weg en zeg je tegen jezelf: 'ik wacht eerst wel af wat er allemaal gaat gebeuren en wat er besloten wordt'.
Durf jij het roer in eigen handen te nemen?
Je kunt het ook anders aanpakken en het roer in eigen handen nemen. Vraag jezelf bijvoorbeeld eens af wat je eigenlijk zou willen in je werk en je leven. Past je huidige functie en werkomgeving hier nog bij of is het tijd voor iets nieuws? Wat moet er veranderen zodat je weer plezier en voldoening uit je werk haalt? Welke mogelijkheden zijn er om je hart te volgen en te gaan doen wat je al heel lang wilt doen? Kun je je werk nog volhouden of zit je bijna tegen een burn-out en wordt het tijd om aan de bel te trekken? Wil je dit werk tot je pensioen blijven doen of wil je weten welke mogelijkheden er nog meer voor je zijn op de arbeidsmarkt? Ga je hier zelf je tijd en energie in steken of vraag je hulp aan een loopbaancoach die je hierbij kan helpen?
Vraag jezelf eens af: 'moet ik dit nu doen?'
Ook in deze situaties kan de vraag ‘moet ik dit nu doen’ je helpen. Ik neem je weer mee door de verschillende stappen:
MOET ik dit nu doen?
Voel ik me verplicht om in actie te komen of heb ik een keuze om iets te doen? Wordt er van mij verwacht dat ik nadenk over mijn loopbaan en ontwikkeling? Willen ze misschien van mij af en bieden ze mij binnenkort een vaststellingsovereenkomst aan? Mag ik zelf bepalen of ik mijn ontwikkelbudget inzet voor loopbaancoaching?
moet IK dit nu doen?
Wat kan ik in mijn werk zelf veranderen om weer met plezier te werken? Waar heb ik hulp nodig van collega's of mijn leidinggevende? Wat kan ik zelf doen als het gaat om mijn toekomstmogelijkheden binnen het bedrijf te vergroten? Laat ik een ander voor mij beslissen of ik wel of niet weg moet, of neem ik zelf de beslissing om weg te gaan? Ga ik zelf uitzoeken welke richting ik op wil en wat goed bij mij past, of ga ik dit samen met een loopbaancoach ontdekken?
moet ik DIT nu doen?
Kan ik zelf nog dingen veranderen zodat ik weer plezier heb in mijn werk? Ga ik me in mijn eigen vakgebied verder ontwikkelen, zodat ik daar nog verder kan doorgroeien? Of ga ik verder kijken en in een loopbaantraject uitzoeken welke mogelijkheden er nog meer voor me zijn? Waar ga ik mijn tijd en energie aan besteden, en wat heeft voor mij de hoogste prioriteit?
moet ik dit NU doen?
Ga eens bij jezelf na: hoe is de situatie op mijn werk op dit moment? Werk ik met veel energie en plezier of zit ik tegen de grens van een burn-out aan? Kan ik voorlopig mijn functie gewoon blijven houden of loop ik het risico dat ik door alle ontwikkelingen een andere functie krijg, boventallig word of mijn baan kwijt raak? Wacht ik die ontwikkelingen gewoon af en beslis ik dan wel wat ik doe of wil ik alvast aan de slag met een plan B en ben ik goed voorbereid op wat er komt?
moet ik dit nu DOEN?
Vind ik het belangrijk om met mijn loopbaan en mijn toekomst aan het werk te gaan? Wat gebeurt er als ik niets doe? Hoe ziet mijn toekomst er dan uit en welke ontwikkelingen staan mij te wachten?
Als je één van de vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, dan is de kans groot dat het voor jou tijd is om in actie te komen en aan de slag te gaan met je loopbaan.
Waarom nog langer wachten?
Mijn ervaring is dat het zó veel duidelijkheid en rust geeft aan mensen als ze weten wat ze willen, waar ze goed in zijn en welke mogelijkheden er voor ze zijn op de arbeidsmarkt.
Natuurlijk kun je dit allemaal zelf uitzoeken, maar waarom zou je geen hulp vragen?
Ik begeleid dagelijks vrouwen (en mannen) met loopbaanvragen, ik help hen met keuzes die ze moeten maken, help hen helder te krijgen welke richting ze op willen in hun werk, hoe ze dat kunnen bereiken en wat ze daar voor moeten doen. Ook begeleid ik hen in hun sollicitatieproces als dat gewenst is.
Ben je benieuwd wat ik voor jou kan betekenen?
Vraag dan eens een gratis kennismakingsgesprek aan. Dat kan via het contactformulier of via email:
Ik ben benieuwd naar jou en je verhaal, naar wat jij graag zou willen en waar je nu tegenaan loopt. Samen kijken we wat jij nodig hebt om dat te bereiken en op welke manier ik je daar bij kan helpen.
Twijfel je nog of je een gratis kennismakingsgesprek zult plannen?
Ook hier kan de 'moet ik dit nu doen?' vraag je natuurlijk bij helpen. Maar zeg eens eerlijk: wat heb je te verliezen?
Wil je toch liever eerst zelf aan de slag?
Vraag dan mijn gratis e-book 'Maak werk van je toekomst' aan. Dit e-book helpt je om te ontdekken wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, zodat je stappen kunt zetten om te doen wat bij je past. Je kunt het e-book hier aanvragen.
12 februari 2019, Jeanet Visscher
Ik ben loopbaancoach voor vrouwen (en mannen), die hun kwaliteiten en talenten optimaal willen benutten, en werk willen doen dat echt bij ze past, zodat ze weer plezier, energie en voldoening halen uit hun werk en leven.
PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk.
Anderen lazen ook:
'3 vrouwen stonden voor een moeilijke keuze'
'4 manieren om jouw loopbaan een boost te geven''