Verandering: hoe kom je in beweging en pak je het succesvol aan?
Je weet of je voelt dat het tijd is voor verandering: de situatie waarin je zit - of waar je telkens weer tegenaan of in vastloopt - maakt je onrustig of gestrest. Het kost je veel energie en je merkt dat je dit niet lang meer volhoudt. Zo kan het niet doorgaan, het is tijd voor verandering. Maar hoe kom je in beweging en pak je dit nou succesvol aan?
Wat wil je graag veranderen?
Je herkent bij jezelf vast wel een aantal grote of kleine wensen die je werk of je leven waardevoller en meer aangenaam maken. Ook in mijn coachpraktijk hoor ik dagelijks van mensen waar ze in vast lopen, wat ze lastig vinden en wat ze graag anders zouden willen.
Om een paar voorbeeld te noemen: afgelopen week vertelde één van mijn klanten dat ze heel graag ander werk wil doen waaruit ze meer energie en voldoening kan halen. Ze vroeg zich af: ‘hoe krijg ik mezelf in beweging om een stap te maken en wat wil ik dan precies?’
Een andere klant vertelde dat ze veel druk en stress ervaart in haar werk. Ze wil graag leren hoe ze daarmee om kan gaan en hoe ze meer rust in haar hoofd krijgt. De dag erna sprak ik een vrouw die graag minder perfectionistisch wil zijn en wil leren hoe ze meer tijd en ruimte voor zichzelf kan creëren.
Dat veranderen niet altijd makkelijk is blijkt wel uit het feit dat ze allemaal hebben gevraagd of ik hen er bij wil helpen omdat het ze alleen niet lukt.
Wat houdt je tegen om te veranderen?
Vaak wil je wel veranderen, maar ga je niet tot actie over. Er kunnen verschillende redenen zijn die een verandering in de weg zitten. Je herkent er vast wel een aantal:
- bagatelliseren (‘ach het valt nog wel mee, ik heb er niet zoveel last van’)
- generaliseren (‘ach ja, zo hebben we allemaal wel iets waar we last van hebben toch?’ of 'ach ja, in iedere baan zit wel iets wat niet leuk is toch?')
- uitstelgedrag (‘dat komt nog wel, ik wil eerst….’ of ‘ik heb nu geen tijd om er met mezelf/mijn loopbaan bezig te zijn hoor, ik heb het veel te druk op mijn werk’)
- de overtuiging dat het toch wel niet zal lukken (‘ik ben nu eenmaal onzeker/snel gestresst/faalangstig’ etc of ‘ik ben veel te oud om nog van baan te veranderen’).
- eerdere pogingen die niet zijn geslaagd en je ontmoedigen (‘ik had er 5 kilo af, maar inmiddels al weer 10 kilo bij’)
- etc.
Ter geruststelling: dingen veranderen ís ook niet makkelijk. Toch kun je met de juiste aanpak en soms wat hulp vrij snel de knop omzetten en aan de slag. En alleen dat geeft je zelfvertrouwen en je motivatie al een boost.
Wat zijn de voorwaarden voor een succesvolle verandering?
Voor een succesvolle verandering, of die nu groot is of klein, gelden een aantal voorwaarden:
- Allereerst moet de wens om iets te veranderen uit jezelf komen en niet zijn ingefluisterd door je partner, werkgever of ‘de maatschappij’. Een verandering vraagt inzet en doorzettingsvermogen. Om dit op te brengen en vol te houden is intrinsieke motivatie nodig: motivatie die vanuit jezelf komt. Als je intrinsiek gemotiveerd bent, doe je iets omdat jíj het graag wilt, niet omdat je van buiten af wordt gemotiveerd dit te doen.
- Daarnaast moet je helder hebben wat je precies anders wilt en wat daarvoor nodig is. Wil je bijvoorbeeld meer genieten? Kijk dan eerst eens wat daar nu bij in de weg zit. Wil je meer voldoening halen uit je werk? Onderzoek dan eens wat jou voldoening geeft en wat je precies mist in je huidige werk.
- Kies de juiste veranderstrategie. Wat de meest geschikte aanpak is, hangt af van de soort verandering en hoeveel tijd en moeite je bereid bent om te investeren. Wil je bijvoorbeeld rustiger reageren in conflictsituaties omdat het een paar keer is geëscaleerd, dan kun je je al binnen een korte termijn bepaalde technieken eigen maken. Wil je onderzoeken waarom je vaak snel uit je slof schiet, dan kost dat wat meer tijd.
- Bepaal wat jij nodig hebt om te kunnen veranderen. Ben je iemand die graag een stok achter de deur wil? Ben je iemand die een spreekwoordelijke schop onder de kont nodig heeft? Word je gemotiveerd door beloningen als je iets bereikt? Wat heb jij nodig om in beweging te komen en een stap te maken?
- Zoek hulp als je merkt dat het jezelf niet lukt. Afhankelijk van de aard en de grootte van de verandering, kun je met een duidelijk doel en plan van aanpak al prima zelfstandig aan de slag, bijv. met behulp van een zelfhulpboek of een werkboek.
- Heb je het allemaal nog niet zo helder of heb je het zelf al geprobeerd en misschien zelfs al een paar mislukte pogingen achter de rug? Dan is een coachingstraject een goede manier om je te helpen bij je verandering. Ook helpt het je je oude patronen of gedachtes die niet langer nuttig zijn, te doorbreken en los te laten, zodat je een stevige basis hebt en de benodigde stappen zet in je nieuwe richting.
Ben jij toe aan een succesvolle verandering?
Wil jij iets veranderen, op werkgebied of op persoonlijk vlak, maar vind je het moeilijk om dit voor elkaar te krijgen? Weet je niet precies hoe je het aan moet pakken of wat je dan zou willen? Vind je het lastig om alleen te doen en kun je wel wat hulp gebruiken?
Ik help je erbij!
Natuurlijk kun je ook doorgaan zoals het nu gaat, blijven zitten waar je nu zit of geloven dat het vanzelf wel beter of anders wordt. Maar hoe lang ga je deze situatie nog volhouden? Waarom zou je het nog langer uitstellen?
Aarzel niet om hulp te vragen. Als Loopbaan- & Lifecoach begeleid en coach ik dagelijks vrouwen (en mannen) die verandering willen wat betreft hun werk of iets waar ze in hun privéleven tegenaan of in vast lopen. Hierbij kun je denken aan vragen op het gebied van:
- loopbaan en outplacement: wat wil ik, wat kan ik, wat past bij mij, hoe kom ik daar?
- omgaan met en verminderen van (werk)stress
- (voorkomen van) burnout-klachten
- werk en privé beter in balans brengen
- meer energie krijgen en lekkerder in je vel zitten
- makkelijker keuzes kunnen maken
- beter voor jezelf op durven komen, grenzen stellen en nee kunnen zeggen
- minder perfectionistisch worden, minder 'pleasen' van anderen
- meer zelfvertrouwen krijgen
- weer met plezier, passie, energie en voldoening kunnen werken en leven
- etc..
Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan
Wil jij ook graag een succesvolle verandering en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Maak dan eens een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek. Via deze link krijg je toegang tot mijn online agenda en kun je zelf een datum en tijdstip kiezen.
* Een gratis gesprek duurt ongeveer 45-60 minuten en doen we op mijn kantoor of (kosteloos) via Skype of Teams. Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Veel mensen zijn daar al voldoende mee geholpen, anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding.
Wil je toch liever eerst zelf aan de slag? Dit kan je er bij helpen:
- Mijn gratis E-book 'Maak werk van je toekomst'. Het boek helpt je te onderzoeken wie jij bent, wat jij kunt en wat jij wilt, zodat jij stappen kunt zetten om te gaan doen wat echt bij jou past! Je kunt het e-book hier aanvragen.
- Gratis check 'Past mijn werk nog wel bij mij?' Ik heb een speciale checklist voor je gemaakt, die je helpt om antwoord te krijgen op vragen als 'zit ik nog wel op de juiste plek?' 'past mijn functie nog wel bij mij?' Je ontdekt of het werk wat je nu doet nog past bij wie je bent, wat je wilt en wat je belangrijk vindt in je werk. De gratis checklist kun je hier aanvragen
Mijn naam is Jeanet Visscher, als Loopbaan- & Lifecoach help ik je keuzes te kunnen én durven maken die helemaal bij je passen, zodat je je kwaliteiten en talenten optimaal inzet en weer met plezier, passie, energie en voldoening kunt werken én leven.
PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk.