Hoe sterk zijn jouw drijfveren?

Vraag je je wel eens af of je wel op de goede plek zit? Heb je soms het gevoel dat je helemaal niet thuis hoort in de omgeving waarin je werkt? Merk je dat je collega's van hele andere dingen enthousiast worden dan jij? Heb je regelmatig discussies met je leidinggevende over zaken die volgens jou belangrijk zijn in het werk? In dit artikel lees je wat de oorzaak hiervan kan zijn en wat je er aan kunt doen.

Wat drijft jou?

Herken jij jezelf in bovengenoemde situatie? Grote kans dat je dan door hele andere dingen gedreven wordt dan je omgeving. Dit heeft alles te maken met drijfveren. Jouw drijfveren zeggen namelijk veel over waar je energie van krijgt, wat je belangrijk vindt, waar je van nature op gericht bent, wat jou inspireert en wat je motiveert. Het vormt als het ware je denkkader en is een 'gekleurde' bril waardoor je de wereld om je heen bekijkt.

Drijfveren komen vanuit jezelf en beïnvloeden je gedrag. Het grootste deel van de tijd ben je je niet bewust van je drijfveren, maar ze spelen wel een belangrijke rol in je doen en laten. De uitwerking van je drijfveren is zichtbaar in je gedrag.

Een Amerikaanse psycholoog, David McClelland, heeft dit uitgewerkt in een model waarin hij de mens vergelijkt met een ijsberg. Ons gedrag is het zichtbare deel van de ijsberg, de top die boven het water uitsteekt. Onze drijfveren horen bij het onzichtbare gedeelte van de ijsberg dat onder water ligt. Dit onzichtbare deel, dat wat we vinden en willen, geeft echter wel richting aan ons gedrag en aan de keuzes die we maken. 

Intodrives IJsberg 400x345px

Wat past bij jou?

Om uit te vinden wat jouw drijfveren zijn, kun je de Intodrives drijfverenscan maken. Dit is een goede en leuke manier om in korte tijd meer te weten te komen over jezelf, wat jouw motivaties zijn en hoe jij tegen zaken aankijkt. Ook kom je er achter waar je allergieën en weerstanden zitten, en in wat voor soort omgeving je het beste tot je recht komt.

De Intodrives drijfverenscan meet 6 verschillende drijfveren en geeft aan hoe belangrijk een bepaalde drijfveer voor je is. De volgorde van de zes drijfveren én de mate van belangrijkheid, verschilt per persoon. Hierdoor hebben we allemaal ons eigen drijfverenprofiel.

Als je weet wat je persoonlijke drijfverenprofiel is, kun je veel beter beoordelen welk soort werk, welke taken en welke werkomgeving het beste bij je past. Bij de ene drijfveer past namelijk een heel ander soort functie of organisatiecultuur dan bij een andere drijfveer.

Een praktijkvoorbeeld

Ik zal een voorbeeld geven. Stel: je bent iemand die graag doelen en resultaten haalt. Je bent ambitieus en wilt graag goed presteren. Je persoonlijke succes geeft je een gevoel van status en je wilt hier ook graag erkenning voor krijgen. Waarschijnlijk scoor je hoog op deze drijfveer, omdat deze factoren belangrijk voor je zijn.

De kans is groot dat je je in een non-profit organisatie, of in een omgeving waarin je volgens strikte regels en procedures moet werken, niet echt op je plek voelt en al gauw je energie en plezier in het werk verliest.

Bij deze drijfveer past wel een organisatie waarbij commerciële targets een belangrijk doel zijn. Je hebt de kans om een bonus te halen als je goed presteert en het bedrijf heeft een zekere status en aanzien. In bijvoorbeeld een accountmanagersfunctie bij een bank of verzekeraar zul je daarom veel beter tot je recht komen en je daardoor ook beter thuis voelen. 

Wil je meer inzicht in jouw drijfveren?

Ben jij benieuwd wat jouw drijfveren zijn en of op welke onderdelen je huidige werk wel of niet goed aansluit hierbij? Wil je weten welke functie of omgeving goed bij je past? Vraag je je af waardoor je steeds zo 'botst' met je collega's of leidinggevende?

Je komt er achter door het maken van de drijfverenscan. Ik werk met de drijfverenscan van Intodrives*, een door psychologen ontwikkelde scan die zeer goed inzicht geeft in je drijfveren, weerstand en omgevingsvoorkeuren. Deze scan helpt je om snel tot de kern van je vraag te komen en de juiste keuzes te maken. Ik zet de scan daarom ook vaak in bij loopbaantrajecten of andere coachtrajecten.

Persoonlijk profiel kandidaat Drijfverentest

 

 

 

 

 

 

 

  

Een drijfverenprofiel helpt je bij:

  • loopbaanvragen (wat past bij mij? zit ik nog wel op de juiste plek? hoe haal ik meer energie en voldoening uit mijn werk? wat moet ik doen om weer met plezier naar mijn werk te gaan? etc.)

  • vragen m.b.t. je persoonlijke effectiviteit (hoe kan ik beter mijn doelen bereiken? waarom irriteer ik mij aan die collega? hoe kan ik daar anders mee om gaan? hoe kan ik beter communiceren? hoe kan ik effectiever samenwerken met anderen? etc.)

  • het ontwikkelen van persoonlijk ondernemerschap (wat is mijn kracht? waar liggen mijn kansen? etc.)

  • duurzame inzetbaarheid (hoe blijf ik betrokken? in welke richting kan ik mij het beste ontwikkelen? etc.)

Een aantal reacties van klanten die de drijfverenscan hebben gedaan:

"Ik heb veel inzichten gekregen en ben daar ontzettend blij mee. Het coachgesprek heeft mij duidelijkheid gebracht en ik weet nu wat ik graag wil". 
"De drijfverentest is heel verhelderend geweest, en ik kon er heel concreet mee aan de slag in mijn sollicitaties". 
"Aan de hand van de drijfverenscan kon Jeanet mij haarfijn uitleggen wat voor mij belangrijk is".
"Ik heb er niet eerder zo bij stil gestaan dat dit mijn drijfveren zijn, en dat ik dat dus ook vooral moet meenemen in mijn zoektocht naar een nieuwe werkomgeving".

Jouw investering

Ook als je geen behoefte hebt aan een volledig loopbaantraject, maar wel graag inzicht wilt hebben in je persoonlijke drijfverenprofiel,  een gesprek wenst over je loopbaanvragen of andere zaken waar je tegenaan loopt in je werk, kun je gebruik maken van de Intodrives drijfverenscan. 

De kosten van de scan (inclusief een uitgebreide rapportage en een persoonlijk terugkoppelingsgesprek van 1,5 uur) bedragen € 275,- (inclusief BTW als je particulier bent, exclusief BTW als je werkgever dit voor je betaalt).

Wat levert het je op?

  • je krijgt veel zelfinzicht: hoe denk je, wat vind je normaal, wat drijft je, wat motiveert je?
  • het geeft herkenning en bevestiging en helpt je om dingen beter te begrijpen
  • je krijgt inzicht in je uitdagingen en kwaliteiten, maar ook in je ontwikkelpunten
  • je komt er achter waar je weerstand en irritatie zit, waardoor dit veroorzaakt wordt en hoe je hier beter mee om kunt gaan 
  • je weet welk soort functie, werkomgeving en organisatiecultuur het beste bij je past
  • je begrijpt waarom de samenwerking en communicatie met sommige medewerkers beter gaat dan met anderen en hoe je hierop kunt inspelen
  • je kunt makkelijker keuzes maken omdat je weet wat voor jou belangrijk is
  • je haalt meer plezier en voldoening uit je werk
 
Daarnaast ontvang je een uitgebreide, persoonlijke rapportage met de uitslag van de scan en een toelichting op de verschillende drijfveren, weerstanden en omgevingsindicatoren. De rapportage gaan we in een persoonlijk gesprek met elkaar bespreken en de resultaten gebruiken we om antwoord te geven op je (loopbaan)vragen.

*De Intodrives drijfverenscan

De Intodrives drijfverenscan is een professioneel instrument en daarom niet vrij verkrijgbaar. Ik ben opgeleid en gecertificeerd voor het inzetten van deze scan.
 
Je maakt de drijfverenscan thuis, op je eigen pc of laptop en op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Na aanmelding en ontvangst van je gegevens en de betaling, ontvang je je persoonlijke inlogcode waarmee je toegang krijgt tot een vragenlijst. Van de test wordt een uitgebreide rapportage gemaakt die we in een persoonlijk gesprek met elkaar bespreken. Dit kan zowel face-to-face als via skype.

Meld je aan via het contactformulier

Heb je belangstelling voor de Intodrives drijfverenscan? Meld je dan aan via het contactformulier. Ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op voor het aanvragen van je persoonlijke inlogcode.
 
 
6 maart 2017, Jeanet Visscher

 

Ben je benieuwd welke andere factoren van invloed zijn op je werkplezier? Lees dan ook mijn artikel 'Geluks-top-15: vijftien factoren die jouw werkplezier positief kunnen beïnvloeden'

 

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met anderen via de social media buttons hieronder.

Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>

Niet lekker in je werkvel? 7 tips om hier vandaag nog verandering in te brengen

Niet lekker in je werkvel? 7 tips om hier vandaag nog verandering in te brengen

Ben je enthousiast, gemotiveerd en vol energie als je naar je werk gaat? Of voel je je moe, gestrest of verveeld, alsof je in een sleur zit? Als je niet lekker in je werkvel zit, kost dat veel energie. Bovendien is het niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen. In dit artikel geef ik 7 tips die je kunt toepasen zodat je weer lekker in je werkvel komt te zitten!

Lees verder >>