Hoe waarden jouw leven kunnen bepalen!

Wat vind jij het allerbelangrijkste in jouw leven? Het is een vraag die we onszelf waarschijnlijk niet vaak stellen. Toch weten we voor de korte termijn meestal wel wat we willen: we willen minder moe zijn, meer rust in het hoofd, een schoon huis, een leuke baan, geen ruzie meer met je partner, 5 kilo afvallen en ga zo maar door. Als we echter naar de lange termijn kijken, wordt het al een stuk moeilijker om deze vraag te beantwoorden.

Ik herinner me dat een vriendin, bijna 20 jaar geleden, aan mij vroeg wat mijn doel was in het leven. Ik had daar toen geen antwoord op en realiseerde me dat ik daar ook nog nooit echt over had nagedacht! Ik leefde mijn leven, deed m’n ding, werd steeds gevraagd voor een andere en betere functie, had het naar mijn zin op het werk en zag nog voldoende uitdaging om me te ontwikkelen. Ik was op dat moment nog helemaal niet zo bezig met de toekomst of met de vraag wat voor mij belangrijk was. In de jaren er na is daar verandering in gekomen. Er zijn regelmatig momenten geweest waarop ik bewust (en soms zelfs ‘gedwongen’) tijd nam om na te denken over wat voor mij belangrijk is in mijn leven. Op de 'over mij' pagina van mijn website kun je er meer over lezen.

Maar nu de vraag aan jou: wat wil jij met je leven?

Kun je hier antwoord op geven? Of vind je dit best een lastige vraag? Een manier om een antwoord te krijgen, is stilstaan bij je ‘waarden’. Waarden zijn dingen in je leven die belangrijk voor je zijn. Waarden geven ook aan wie je bent. Niet wie je graag zou willen zijn, niet wie je vindt dat je zou moeten zijn, maar wie je bent, op dit moment. Door trouw te blijven aan je waarden, blijf je trouw aan jezelf.

Jouw waarden kunnen je helpen! Hoe? Dat lees je hier:

Waarden vormen de basis waarop je beslissingen neemt. Ze bepalen de reden waarom je iets doet: waarom wil je werken? Voor wie wil je werken? Welke relaties wil je aangaan? Waar wil je wonen? In welke auto rijd je? Welke kleren koop je? In welk restaurant ga je eten? Waarden bepalen ook hoe en met wie jij je tijd doorbrengt.

Waarden kunnen je helpen om richting te geven aan je leven. Je krijg je een ‘hoger’ doel, omdat je dingen doet met een bepaalde reden. Dat helpt je om beter prioriteiten te kunnen stellen in je dagelijkse leven. Als je weet waarom je dingen wel of niet doet, laat je je niet steeds weer leiden door emoties of sturen door je omgeving, zoals economische omstandigheden of je vrienden of ouders die iets goed- of afkeuren.

We hebben allemaal onze eigen persoonlijke combinatie van waarden. Dit maakt je ook echt tot ‘jou’, degene die jij bent. Elke waarde betekent voor iedereen iets unieks, omdat je er je eigen emotionele betekenis aan geeft. De waarde ‘vriendschap’ kan voor jou bijvoorbeeld een hele andere betekenis hebben dan voor je vriendin. Daarom is het goed om jouw waarden te omschrijven met je eigen woorden.

Soms heb je dezelfde waarden als anderen, maar zit er verschil in de prioriteit die je er aan geeft. De waarde ‘respect’ kan voor de één een veel belangrijkere rol spelen in zijn of haar leven dan voor een ander. De prioriteit die een waarde voor je heeft, bepaalt hoe je je voelt, wat je denkt, hoe je reageert, hoe je communiceert en hoe je handelt in bepaalde situaties.

Een waarde is niet hetzelfde als een doel. Achter een bepaald doel kunnen verschillende waarden zitten. De één werkt bijvoorbeeld om geld te verdienen, een ander vindt de sociale contacten met collega’s erg belangrijk, een derde wil graag voldoening halen uit het werk en de vierde wil zichzelf graag ontwikkelen en snel carrière maken. Als je je doel bereikt hebt, wil dat niet zeggen dat je ook klaar bent met je waarde.

Waarden zijn ook een maatstaf voor de dingen die je hebt gedaan. Je gebruikt ze, vaak onbewust, om te beoordelen: was iets goed of minder goed? Was het mooi of lelijk? Was het waardevol of juist niet?

Stilstaan bij je waarden, dus wat je echt belangrijk vindt, kan een sterke motivatie zijn om de dingen anders aan te pakken. Waarden komen namelijk van binnenuit, ze vormen je intrinsieke motivatie. Die motivatie is veel sterker dan motivatie van buitenaf: wanneer je vanuit jezelf kiest om iets te doen, voelt dat veel beter en ben je veel gemotiveerder, dan wanneer iemand anders tegen je zegt dat je iets moet doen. Ga eens bij jezelf na: doe jij je werk omdat je dit zelf graag wilt doen of omdat je baas vraagt het te doen?

Hoe weet je wat jouw waarden zijn?

De meeste mensen zijn zich niet bewust van hun waarden. Welke waarden voor jou belangrijk zijn, kun je o.a. ontdekken door jezelf de volgende vragen te stellen:

- Wat vind je in een bepaalde situatie belangrijk?

- Waar gaat het jou om?

- Waar let je vooral op?

- Wat moet er goed gaan?

- Wat mag er niet mis gaan?

Zie je een rode draad in je antwoorden als je kijkt naar verschillende situaties uit jouw leven?

Wat kun je er mee in de praktijk?

Door volgens je eigen waarden te leven, blijf je trouw aan jezelf. In plaats van je aan te passen aan de waarden van anderen, laat jij zien wie je echt bent en wat voor jou belangrijk is. Anderen weten daardoor ook precies wat ze aan je hebben.

Om echt vanuit je waarden te leven, is het belangrijk deze te ‘ankeren’. Stel je maar eens regelmatig voor hoe jouw dag er uit zou zien, als je helemaal volgens je waarden leeft. Een manier om te ankeren is: maak een geheugensteun die je aan je waarden herinnert. Denk bijvoorbeeld aan een screensaver op je computer, een afbeelding of tekst op je mobiel of een ring die je elke dag draagt. Een andere manier om te ankeren is er over te praten. Zo kom je bovendien op nieuwe ideeën en krijg je feedback van je omgeving.

Kijk ook eens naar de waarden van het bedrijf waar je nu werkt. Komen deze overeen met jouw persoonlijke waarden of staan ze hier lijnrecht tegenover? Wat doe je in het laatste geval? De kans is groot dat jij je niet echt prettig voelt in een omgeving waarin hele andere dingen belangrijk zijn, dan wat jij zelf belangrijk vindt in je werk en je leven. Hoe lang houd je dat vol? Wil je echt blijven werken in zo’n bedrijf of ga je op zoek naar een werkgever waarvan de waarden wél aansluiten bij jouw eigen waarden?

Stilstaan bij je waarden helpt je om richting te geven aan jouw loopbaan. Als je weet wat voor jou belangrijk is in je werk en in je leven, kun je veel gerichter zoeken naar een rol, functie, sector, branche of werkomgeving waarin je dit terug vindt.

‘Ik heb het gevoel dat het steeds meer ‘mijzelf wordt!’

Omdat waarden zo’n belangrijke basis vormen voor beslissingen die je neemt, is het ook een belangrijk onderdeel in mijn coachtrajecten. Wat is het elke keer weer mooi om samen met de klant te ontdekken wat zijn of haar persoonlijke waarden zijn, en vooral hoe de combinatie van deze waarden hem of haar zo bijzonder en uniek maakt.

Eén van mijn klanten zei letterlijk toen haar waarden steeds duidelijker werden: ‘Ik heb het gevoel dat het steeds meer ‘mijzelf’ wordt’. Door stil te staan bij haar waarden, is ze zich bewust geworden van wat ze echt belangrijk vindt in haar leven en werk. Ze weet waarom haar huidige werkgever steeds minder goed bij haar past en kan nu richting geven aan haar loopbaan, waardoor ze keuzes maakt die ook echt bij haar passen.

Spreekt jou dit aan en wil jij dit ook?

Ik help je graag verder. Zullen we een gratis telefoon- of skypegesprek doen, waarin we hier over door praten? Ik weet zeker dat ik je in een gesprek van een half uur, al een zetje in de goede richting kan geven en dat ik met waardevolle tips kom waar je mee aan de slag kunt.

Je kunt een gratis gesprek aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het contactformulier op mijn website, dan plannen we daarna een datum en tijdstip waarop ik contact met je opneem.

 

28-07-2016 - Jeanet Visscher

 

Waarschijnlijk vind je dit ook interessant:

http://www.visible-younique.nl/tips/kan-jouw-loopbaan-wel-een-boost-gebruiken

http://www.visible-younique.nl/tips/het-is-nooit-te-laat-om-te-worden-wat-je-had-kunnen-zijn

Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>

Niet lekker in je werkvel? 7 tips om hier vandaag nog verandering in te brengen

Niet lekker in je werkvel? 7 tips om hier vandaag nog verandering in te brengen

Ben je enthousiast, gemotiveerd en vol energie als je naar je werk gaat? Of voel je je moe, gestrest of verveeld, alsof je in een sleur zit? Als je niet lekker in je werkvel zit, kost dat veel energie. Bovendien is het niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen. In dit artikel geef ik 7 tips die je kunt toepasen zodat je weer lekker in je werkvel komt te zitten!

Lees verder >>