keuzes maken levensmissie

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Het overkwam Monique, een paar maanden na haar 45e verjaardag.

Een gevoel van weemoed overviel haar, vertelde Monique me tijdens ons eerste gesprek. "Het leek wel alsof de waarheid ineens keihard tot me doordrong: ik ben 45! Menselijkerwijs gesproken ben ik al over de helft van mijn leven!"

Allerlei vragen kwamen bij haar naar boven: "waar ben ik eigenlijk mee bezig? Ben ik echt gelukkig? Is dit hoe ik het me had voorgesteld? Wil ik zo verder? En mijn werk? Wil ik dat überhaupt blijven doen tot mijn pensioen? En zo niet, wat wil ik dan wél met de rest van mijn leven?"

"Het maakt me onrustig"

Monique zat al een tijdje niet lekker in haar vel. Steeds vaker kreeg ze het gevoel dat ze iets miste. Ook op haar werk liep het allemaal niet meer. Ze kon haar ei er niet meer in kwijt en het paste gewoon niet langer meer. Haar functie was aan het veranderen, het contact met de mensen werd steeds minder en ze miste de vrijheid om haar werk te doen op de manier die voor haar altijd prettig was geweest. Eigenlijk wilde ze wel eens verder kijken dan het werk dat ze nu deed. Er moest toch meer zijn?  

Veel vrouwen ervaren dit rond hun 45e levensjaar

Monique is niet de enige die dit overkomt. Vaak ervaren we ergens rond ons 45e levensjaar de behoefte om meer tijd te hebben voor onze eigen dromen en verlangens, en om meer diepgang te hebben in ons werk. We willen wat betekenen voor de wereld, meer doen voor de samenleving en maatschappelijk betrokken en van betekenis zijn.

En dan maakt het helemaal niet uit in welke situatie je zit: of je nu wel of geen kinderen hebt, parttime of fulltime werkt of helemaal geen (betaalde) baan hebt, of je verliefd, verloofd, getrouwd of gescheiden bent.

"Wat wil ik nou eigenlijk?"

Misschien herken je het gevoel van Monique wel en zit je op dit moment ook in zo'n fase van je leven. Misschien maakt het je onrustig, vliegt het je soms aan. Wie ben ik nou eigenlijk? Wat wil ik? Wat kan ik? Welke mogelijkheden heb ik nog? Is het niet te laat om het/iets anders te gaan doen?

Voor veel van ons zullen deze vragen heel herkenbaar zijn:

  • Wat wil ik met de rest van mijn leven?
  • Waar ligt nou echt mijn hart?
  • Welke talenten kan en wil ik nog heel graag gebruiken?
  • Ik wil heel graag mijn verantwoordelijkheden nemen, maar hoe luister ik ook naar mijn eigen wensen?
  • Nu de kinderen wat groter zijn, is er meer ruimte voor mij zelf, maar wat wil ik dan?
  • Ik heb nu wel een baan, maar wil ik dit nog blijven doen tot mijn pensioen?

Hoe ga je er mee om?

Ik merk dat vrouwen (en mannen) hier in de praktijk heel verschillend mee om gaan: de één gooit het roer helemaal om, volgt een studie en vindt een baan in een totaal nieuw beroep of start met een eigen bedrijf.

Een ander gaat op zoek naar mogelijkheden om binnen het huidige werk aanpassingen te doen die goed aansluiten bij haar wensen: een verandering van werkgever, een dag minder of meer werken per week, een opleiding volgen met behoud van haar eigen baan.

Weer een ander vindt het allemaal heel spannend en eng om een stap te zetten. Ze zou best wat anders willen, maar ze weet nu wat ze heeft en niet wat ze straks krijgt. Wie zegt dat ze niet de verkeerde keus maakt? 

Het begint vaak met een periode van bezinning

Voor vrijwel iedereen begint zo’n verandering met een periode van bezinning. Een periode waarin je jezelf vragen gaat stellen, een periode van nadenken en reflectie. Niemand gaat de ene dag nog fluitend naar het werk en beslist de volgende dag om een heel nieuw beroep te kiezen.

Vaak gaan er andere gebeurtenissen of gevoelens aan vooraf. Sommigen worden heel hard geconfronteerd met het feit dat hun grenzen bereikt waren, en maakten een burn-out door.

Anderen kregen te horen dat hun baan kwam te vervallen, waardoor ze boventallig werden. Weer anderen kregen niet te maken met zulke ingrijpende gebeurtenissen, maar kenden wel een lange periode van twijfel, van onvrede, van een gevoel dat er meer moet zijn.

Veel vrouwen - inclusief ikzelf – wisten een tijdlang niet eens wát ze nu eigenlijk wilden. Ze hadden het gevoel: wat wil ik nou eigenlijk en wat kan ik dan?

Misschien zit jij op dit moment ook in zo’n situatie en herken je dit onrustige gevoel.

Misschien denk je al langer na over een mogelijke verandering, misschien heb je al vastomlijnde plannen, of misschien heb je nog helemaal geen idee wat je nou eigenlijk wilt. 

Misschien twijfel je op dit moment wel heel erg aan jezelf: wie ben ik nou eigenlijk, wat kan ik nou, wat wil ik nou, ben ik niet te laat, heb ik geen kansen laten schieten?

Mag ik je dan een geweldige troost geven?

Veel vrouwen hebben zich zo gevoeld, hebben getwijfeld en vonden het heel spannend om een stap te zetten. Maar weet je, of de stappen die ze hebben gezet, en de beslissingen die ze hebben genomen, nu groot of klein waren, ze zijn allemaal sterker, energieker en gelukkiger uit deze periode van twijfel gekomen! 

Mijn persoonlijke ervaring

Gelukkig heb ik dit ook zelf zo mogen ervaren. Ook ik heb namelijk zo’n periode van bezinning gehad. Toen jaren geleden mijn baan als relatiebeheerder kwam te vervallen door een reorganisatie en ik boventallig werd, heb ik ook tijd nodig gehad om na te denken over mijn toekomst.

Wat wil ik nu? Wil ik me nog verder ontwikkelen in het pensioenvak? Wil ik meer richting marketing & verkoop? Terug naar de bank? Of wil ik nu helemaal wat anders gaan doen? En wat dan? Wat kan ik nog meer en wat vind ik ook echt leuk om te doen?

Mijn beslissing om destijds de financiële dienstverlening te verlaten en mijn eigen coachpraktijk te beginnen, is echt niet van de ene op de andere dag gegaan. Ik heb hard moeten werken om niet toe te geven aan de stemmetjes in mijn hoofd die me aan het twijfelen brachten.

Kan ik dit wel? Ben ik wel goed genoeg als coach? Ben ik wel een ondernemer? Wat nou als het niet lukt om klanten te krijgen? Hoe moet het dan financieel? Kan ik dan wel in mijn huis blijven wonen? Wat zullen anderen er wel niet van denken als het mij niet lukt?

Het roer hoeft niet altijd 180 graden om

Zo’n periode is voor niemand eenvoudig en simpel. Maar weet je, het roer hoeft niet altijd 180 graden om. Er zijn zoveel manieren om je wensen en dromen met elkaar in balans te brengen. Ook kleine veranderingen kunnen grote gevolgen hebben!

Nu of nooit?

Vaak zie ik in de praktijk echter het volgende gebeuren: je bent eindelijk zo ver dat je een stap wilt zetten, dat je het aandurft om je hart te volgen, keuzes te maken en een nieuwe weg in te slaan, en dan komt de vraag: maar wat is dan het goede moment? Moet ik niet even afwachten tot de arbeidsmarkt weer aantrekt? Moet ik niet eerst uitzoeken of er wel werk is in de richting die ik graag op wil? Moet ik niet eerst nog meer opleiding en ervaring hebben voor het werk dat ik wil gaan doen? 

Laat ik eerlijk zijn: als je 20 bent ligt de hele wereld nog voor je open. Je hebt het gevoel dat je nog zeeën van tijd hebt waarin alles mogelijk is. ‘Later’ is dan het toverwoord: later word ik…., later zal ik….., later ga ik…... Maar als je eind dertig of begin veertig bent, weet je dat je tijd hier op aarde niet eeuwig is. En waarschijnlijk heb je inmiddels ervaren dat de dingen ‘later’ niet vanzelf naar je toekomen. 

Het begint echt bij jou! Je zult zelf in actie moeten komen, een besluit moeten nemen. Je weet het, je merkt het, je voelt het, het is jouw tijd!

Stel jezelf maar eens de vraag: "als ik het nu niet doe, wanneer dan wel?"

Ben jij toe aan een volgende stap? 

Monique kwam tot de conclusie dat het werk wat ze deed niet meer bij haar paste. Ze wilde vérder, er moest iets gebeuren. Door haar loopbaancoachtraject werd duidelijk waar ze wél energie van kreeg, waar ze blij van werd en welke richting ze op wilde met haar loopbaan. Zo kon ze hele concrete stappen zetten, keuzes maken en op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Spreekt jou dit aan? Zou je, net als Monique, willen ontdekken wie je bent, wat je wilt, welke mogelijkheden er allemaal voor jou zijn en hoe je daar kunt komen?

Laten we dan eens kennismaken! Ik hoor graag waar jij tegenaan loopt in je werk en we kijken of er een match is en op welke manier ik je kan helpen weer lekker in je werkvel te zitten. Een gratis kennismakingsgesprek plan je via deze link naar mijn online agenda

* Het gratis gesprek duurt ongeveer 45-60 minuten en doen we op mijn kantoor of (kosteloos) via Skype of Teams. Tijdens het gesprek kun je jouw specifieke situatie of vragen inbrengen. Ik denk met je mee, met het doel je direct verder te helpen. Veel mensen zijn daar al voldoende mee geholpen, anderen kiezen daarna voor verdere begeleiding.

300 x 300 Foto Jeanet opzij zittend gekanteld

Als Loopbaan- & Lifecoach help ik je keuzes te maken die helemaal passen bij wie je bent en wat je wilt, waarbij je je kwaliteiten en talenten optimaal inzet, en waardoor je weer met plezier, passie, energie en voldoening kunt werken én leven.

PS Ik vind de privacy van mijn klanten belangrijk. Alle namen en personen waar ik over schrijf zijn fictief. Voor de situaties en onderwerpen laat ik me inspireren door voorbeelden uit mijn praktijk. 

Anderen lazen ook:

5 tips voor een gelukkig en betekenisvol leven

Niet lekker in je werkvel? 7 tips om hier vandaag nog verandering in aan te brengen

Deel dit artikel met anderen via:

Meest recente tips

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

Drie vrouwen, op een kruispunt in hun loopbaan, durven nu een nieuwe stap te zetten!

"Je hebt mij op een kruispunt in mijn loopbaan een hele nieuwe route laten vinden, waardoor ik op een geweldige eindbestemming ben uitgekomen" en "Van een stuurloos schip ben ik nu weer de kapitein die aan het roer staat en ga ik een heel mooi, zinvol vervolg geven aan mijn carrière" en "Ik heb een nieuwe baan en kan volgende maand al beginnen!” Drie vrouwen die hun hart nu durven te volgen. Lees hier hun weg er naar toe.

Lees verder >>

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Je zit niet lekker in je vel op je werk, wat nu?

Zie je er tegenop om na het weekend of je vakantie weer aan het werk te moeten? Tel jij de dagen af en kun je niet wáchten tot je weer weekend of vakantie hebt?  Zou je het liefste de deur achter je dicht trekken, en niet meer terug willen komen? In dit artikel vind je 5 vragen die je helpen weer lekker in je 'werkvel' te komen.

Lees verder >>

"Is dit het nou? Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?"

"Is dit het? Ik ben inmiddels 45, wil ik zo verder tot mijn pensioen?" verzuchtte Monique. Zo'n moment van bezinning is niet vreemd, het 'overkomt' veel vrouwen. Ineens sta je stil bij je leven. Je kijkt terug naar wat achter je ligt, en je denkt na over wat er nog komen gaat. Hoe zal je toekomst er uit zien? Wat wil je nog graag? Welke mogelijkheden zijn er nog voor jou? In dit artikel lees je hoe Monique de antwoorden op haar vragen heeft gevonden.

Lees verder >>

Niet lekker in je werkvel? 7 tips om hier vandaag nog verandering in te brengen

Niet lekker in je werkvel? 7 tips om hier vandaag nog verandering in te brengen

Ben je enthousiast, gemotiveerd en vol energie als je naar je werk gaat? Of voel je je moe, gestrest of verveeld, alsof je in een sleur zit? Als je niet lekker in je werkvel zit, kost dat veel energie. Bovendien is het niet alleen vervelend voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen. In dit artikel geef ik 7 tips die je kunt toepasen zodat je weer lekker in je werkvel komt te zitten!

Lees verder >>